FDO

bJEszczady czyli o smaku porozumienia kulturowego.

Publikacja

bJEszczady

Nieodłączną częścią dziedzictwa kulturowego – kraju, regionu jest kuchnia, która po latach królowania masowej i taniej żywności odradza się na nowo, a jej potrawy oparte na prostych składnikach zaskakują smakiem i różnorodnością. Zaczynamy doceniać kuchnię lokalną, w której używane są produkty charakterystyczne dla danego terenu, a także żywność tradycyjną, w tym produkowaną metodami ekologicznymi i co najważniejsze – zdrową. Ponownie odkrywamy to, co pozostawiły nam przeszłe pokolenia – nasze mamy, babcie, prababcie, które gotowały potrawy pamiętające przedwojenne smaki. Współcześnie kulinarną spuściznę naszych przodków pielęgnują i podtrzymują panie działające w regionalnych kołach gospodyń wiejskich, przygotowując dania na podstawie przepisów przekazywanych w tradycji ustnej, z pokolenia na pokolenie. Czerpią z niej inspiracje także szefowie kuchni i restauratorzy. Dzięki nim wszystkim przetrwała wspaniała polska kuchnia: narodowa, regionalna, szlachecka, włościańska, postna czy wegetariańska. Jest niejednolita i zróżnicowana, także poprzez wpływy obcych kultur, zwłaszcza na terenach przygranicznych.

W opracowaniu omówiono szerzej rdzenną ludność pochodzenia rusińskiego – Bojków i Łemków, dominującą na terenie polskich Bieszczadów. Niektóre potrawy, typowe dla ich kuchni mogliśmy skosztować i delektować się ich smakiem w tutejszych karczmach i zajazdach. Z potraw kuchni żydowskiej, znanych tutaj od wielu pokoleń, mogliśmy spróbować tylko nieliczne. Pozostałe, dobrze znane na tym terenie omawiamy inspirując się książką kucharską Fani Lewando z 1938 roku, która przetłumaczona na język angielski stała się prawdziwym bestselerem i bogatym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych tradycyjną kuchnią wegetariańską.

Projekt