FDO

Blok wizyt studyjnych

Wycieczka do klasztoru. Co jedzą jezuici? Kto przygotowuje im posiłki? Czy misyjna działalność mnichów odcisnęła piętno na ich kuchni? Czy Muzeum klasztorne może być źródłem inspiracji dla dziennikarzy kulinarnych? Muzeum Towarzystwa Jezusowego Prowincji Polski Południowej w Starej Wsi koło Brzozowa stanowi jedno z najchętniej odwiedzanych muzeów na Podkarpaciu. Usytuowane jest ono w późnobarokowym Sanktuarium Maryjnym – jednym z najpiękniejszych tego typu w Polsce. Oddalone zaledwie godzinę drogi od Rzeszowa w kierunku na Sanok, zaprasza rzesze turystów udających się w Bieszczady do odwiedzenia jego wnętrz wypełnionych zbiorami sztuki religijnej okresu od XVI do XX wieku. Czy inne spojrzenie na działalność klasztoru jest możliwe? Jak się okazuje, kuchnia klasztorna nie czerpie z lokalnej tradycji kulinarnej. Jest bardziej „ogólnopolska”, prezentując smaki przyniesione z całego kraju – mieszkańcy klasztoru pochodzą z różnych regionów.

Projekt